HomepageDe Kunst van het dansen - 15de eeuwse hofdans

Lieven Baert
This virtue of the dance is simply an outward manifestation of the movements of the soul.
( Guglielmo Ebreo -1463 )
15de eeuwse hofdans
bassedanze, balli, piva, saltarello, danses

Dit gezelschap heeft zich gespecialiseerd in laatmiddel- eeuwse dansen uit de 15de eeuw uit Frankrijk/ Bourgondië en Italië

Ze stelden hun programma voor de eerste keer voor in 1987 tijdens Europalia Oostenrijk en dit ter gelegenheid van de publicatie van een nieuwe facsimile van het basses danses ms. 9085.

  Franse basse danse
Lieven Baert en Jetty Roels

Ze toerden met dit programma succesvol door Europa en bezochten de Oude Muziek Festivals van Glasgow, Krakau, Utrecht, Darmstadt, Leiden, Den Haag en verschillende steden in India.

Dit programma is voor fijnproevers en liefhebbers van laatmiddeleeuwse kunst. De elegantie van de hofdansen en het poëtisch lyrische muziekrepertoire worden gecombineerd met de visuele kracht en symbolisme zo kenmerkend voor de schilderijen van de Vlaamse Primitieven.

 

De Landshuter Hochzeit 1475


In 1997 werd Lieven Baert aangesteld als choreograaf voor de Landshuter Hochzeit 1475. Dit Festival had plaats in 1997 en wordt om de 4 jaar herhaald. Ook voor de laatste editie in 2009 werd hij aangezocht om het "Tanzspiel" te choreograferen.

Ontelbare bezoekers van over de hele wereld hebben dit festival meegemaakt. Met meer dan 2000 deelnemers in prachtige historische kostuums wordt het huwelijk tussen de zoon van de hertog van Landshut en een Poolse koningsdochter geëvoceerd.

In de prachtige zaal van het stadhuis dansen 75 dansers op een hofbal ter gelegenheid van dit huwelijk.

De dansen zijn nauwgezet gereconstrueerd of gechoreografeerd naar bronnen uit de vijftiende eeuw. Het "Tanzspiel" eindigt met een exotische en groteske Moresca, een 15de eeuws theatraal dansstuk.

Deze voorstelling wordt tijdens het festival meer dan 20 maal uitgevoerd voor telkens een uitverkochte zaal. Volgende editie volgt in 2009 - zie ook www.landshuter-hochzeit.de

lievenbaert@msn.com