HomepageChierlycke Danseryen -16de eeuwse hofdans

 
16de eeuwse hofdans
pavane, gaillarde, courante, allemande, balletti, volta, branle, gavotte

Chierlycke Danseryen is Oudnederlands voor "elegant dansen". Het gezelschap kreeg deze naam bij hun eerste optreden tijdens de slotmanifestatie van het Festival van Vlaanderen in 1986. Sindsdien gaven ze voorstellingen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland,Groot-Brittannië en Polen.

Dit gezelschap ligt aan de basis van het IHDP in Gent en biedt verschillende programma's:

• 16de eeuwse dansen en andere hoffelijkheden.

Deze voorstelling introduceert het publiek in een fascinerende wereld van het hofleven tijdens de renaissance met zijn soms dwingende etiquette, prachtvolle muziek, dans en kostuums.
De dansen zijn nauwgezette reconstructies uit Franse en Italiaanse bronnen : Orchèsographie (1589 ) van Thoinot Arbeau , Il Ballarino (1581) and Nobiltà di dame (1600) van Fabritio Caroso.

 
 

• Festa in Venezia.

Deze voorstelling staat volledig in het teken van theatrale dans uit het begin van de 17de eeuw.
Onze grootste inspiratiebron voor deze voorstelling was de muziek Claudio Monteverdi.
Centraal in de voorstelling staat het madrigaal Tirsi en Clori. Daarnaast werden ook Zefiro torna en een religieus stuk uit Selva morale e Spirituale voor het gezelschap gechoreografeerd.
Reconstructies uit Le gratie d'amore (1602) van Cesare Negri wisselen af met choreografieën waarin een briljante techniek en improvisatie een grote rol spelen.

 
 

• Alla Fiammenga.


Een vrolijk feest in een Vlaams dorp uit de 16de eeuw is het thema van deze voorstelling. Op muziek van doedelzakken
en trommels worden er gezelschapsdansen, rondedansen en zwaarddansen uitgevoerd. Het eidansen vormt hier een speciale attractie en wanneer de doedelzakken zwijgen is er nog steeds het geroffel van de percussie en het gezang dat de dans kan begeleiden. Een kort maar krachtig en dynamisch stukje volksdans !
Onze kostuums zijn geïnspireerd op de schilderijen van Pieter Breughel de Oude.

 
lievenbaert@msn.com